2017. május 3., szerda

Balázs Béla 30.

Középső-Ferencvárost még a '80-as években jelölték ki városrehabilitációs területnek. A cél az itt lévő szegénység és bűnözés felszámolása volt, mellyel együtt járt a leromlott állapotú épületállomány megújítása is.

Nem kell sokat sétálnunk befelé a Ferenc körútról, máris találkozhatunk a régi-új utcákkal, ahol új építésű házak tömkelegét találjuk. A rehabilitáció nagyban érintette a régi bérházállományt, sokat lebontottak, sokat megfosztottak hátsó traktusától, így alakultak ki a ma is látható "tömbök". A házak mögött, a lakók által gondozott kert található, mely egybe van nyitva, így azt az egész szomszédság használhatja. Ferencvárosban ezáltal elérték, hogy szimbiózisban együtt éljen egymással a múlt és a jelen.

Igazából ennyi. Sosem voltam nagy rajongója Ferencvárosnak, nekem túlságosan is egyszerű volt és az új épületek sem voltak annyira érdekesek. A slumosodás megállítására természetesen gyorsan és egyszerűen kellett megoldást találni és ez volt az a megoldás, ami a legkevésbé fájt. Mégis, mikor sokan azzal rukkolnak elő, hogy a ferencvárosi városrehabilitáció mennyivel emberibb, mint az Üllői út túloldalán lévő józsefvárosi, nem számítják bele, hogy egy kétmilliós nagyváros belső zónájában vannak. Ferencváros kialakított egy nagy kertvárost, néhány sarokra a budapesti belvárostól, ami szép, de mégsem olyan nagy volumenű, mint a valóban városias népsűrűséget generáló Corvin sétány és az azt körülvevő lakóparkok.

Egy olyan házba sikerült eljutnom, ami megmaradt a régi Ferencvárosból. A jelenleg elég felemás képet mutató (de átalakulóban lévő) Balázs Béla utca gyöngyszemévé vált ez a három épület, a 30-as szám felújításával. Vagyis, a rekonstrukció még folyamatban van, de már látható az eredmény.




Remekül sikerült a színválasztás:


A Márton utcai homlokzatot még festik, de hamarosan az is elkészül.



A belső tereket (így az előcsarnokot is) már korábban felújították, ehhez a színhez passzol a jelenlegi homlokzatfelújítás.


Az épületnek egy kis kertje van, két kijárattal, ahonnan átlátni a szomszédos, új épületbe.


A lépcső egy rendezett lakóközösségről tesz tanúbizonyságot, virágok díszítik a párkányokat.


A korlát mintázata:



A folyosókat pedig még díszesebbek kerítések védik:



Viszont a bent lévő korlátok teljesen egyszerűek:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...