2017. november 15., szerda

Thököly út 46. - A Szenes-ház


Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a kapuit, amit már régóta meg akartam nézni. Nagyon sok cikk és bemutató készült már erről a házról, éppen ezért voltam kíváncsi arra, hogy tényleg olyan eszméletlen király-e, mint ahogyan írnak róla.

Hát, az...

A Thököly út, a Kossuth Lajos utca és Rákóczi út folytatása, egy leheletnyivel nyugisabb szakasza ez belvárosnak. Az útszakasz legbelső része a Keleti pályaudvarnál kezdődik és az UNESCO által védett belső városmag határáig, a Dózsa György útig tart. Ezen túl már Zugló villaparadicsomában találjuk magunkat, nagykövetségek árnyékában.

A kereszteződés tehát a védett belváros határa is egyben, ezért felmerülhet bennünk a kérdés, mégis mi lehet az a fantasztikum, ami miatt már olyan sok újságíró és blogger odáig volt.

A válasz a 46-os számú épület, mely még az egyszerű bámészkodó tekintetét is magára vonja. 


A Szenes-ház. Az épületet ifj. Nagy István tervezte 1905-ben, Szenes Mór biztosítóintézeti főfelügyelő és felesége, Stern Regina számára. A bérház 1906-ban készült el. 

Az építész munkáján nagyban érződik Lechner Ödön hatása, nem véletlen, az ő tanítványa volt, így az épület is sok hasonlóságot mutat a Lechner tervezte Hold utcai Postatakarékszékházzal.

Mint a szecesszió elsőszámú jellemzője, virág-és növénymotívumokból nincs hiány a homlokzaton. Nézegessük kicsit, elképesztően egyedi és részletes.

Belépve egy tágas előcsarnokban találjuk magunkat.



Megtévesztő az a nagy fehérség, ha alaposabban megfigyeljük az is tele van motívumokkal.




Ha innen egyenesen továbbmegyünk, a belső udvaron találjuk magunkat.


Gyönyörűen hangúlyozza az épület részletgazdagságát ez a színvilág!

És hogyha felnézünk....


Induljunk el a főlépcsőn!


A lépcsőház kovácsoltvas pillangókat rejt a korláton és virágmintákat a falon.


Az utolsó emeletről lenézve, pedig egy-az-egyben láthatjuk az egész lépcsőházat. Imádok ilyen a képeket csinálni, egy ház monumentalitását mi mással is lehetne kifejezni?!


Felérve megpillanthatjuk az első teljes alakos kovácsoltvas pillangót a körfolyosó korlátján:



Hihetetlen, de az összes ajtó eredeti állapotában maradt meg!

A fő attrakció pedig a látvány, ami innen a szemünk elé tárul:




A belső homlokzatnak nagyon jót tett a fény-árnyék játék.

Innen pedig lenézhetünk a gangra, ne fogunk csalódni a látványban!


Most pedig menjünk át a másik oldalra, hiszen innen megcsodálhatjuk az oszlopokon felfutó virágmotívumokat is!



Korábbi cikkek még a felújítatlan állapotokat mutatták, nagy örömmel tölt el, hogy a belső terek nagy részét azóta rekonstruálták, egy-két fal van már csak hátra.

További részletek:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...