2017. április 27., csütörtök

Budapest 100 - Belgrád rakpart 27.

Az idei Budapest100-on szervezőként tevékenykedtem, de természetesen kihasználtam a program nyújtott lehetőségeket és elmentem a rakpart egy igencsak érdekes épületébe.

A Belgrád Rakpart 27. az első épület, melyet meglátunk jobb oldalt, mikor Budáról a buszunk az Erzsébet hídon át eléri Pestet. Állapota nem túl szívderítő, homlokzata nagyon rossz állapotú, ugyanis utoljára a '60-as években újították fel.




A túlpartról látható, hogy tető ezzel szemben szép, új (Tondach?). Persze ez is hagy némi kívánnivalót maga után, Ugyanis az épület fénykorában igencsak impozáns tetődíszekkel büszkélkedett:


Ma már csak árnyéka régi önmagának, de remélhetőleg egyszer látjuk majd még viszont...

Néhány szót az épületről: Hültl Dezső tervezte és 1904-ben adták át. Hültl neve lehet többeknek mond valamit; ő tervezte a Kossuth tér északi épületeinek homlokzatát, illetve annak a teljes, két déli épületét:



Namármost. Hültl ismét előtérbe került, ugyanis az alsó képen látható általa tervezett bérházakból csak kettő épült meg a térre. A másik kettőt elkaszálta a háború, 1969-ben pedig metrót építettek a Kossuth térre, így került az üres telkekre az MTESZ székház. Ennek a nem éppen ideillő modern épületnek néhány éve felmerült a teljes átalakítása, de közben kiderült, hogy építésekor kispórolták belőle az anyagot, így menthetetlenné vált, le kellett bontani. Ekkor került a képbe Hültl és régi tervrajzai, melyek alapján felépül az eredetileg is ideszánt két épület. Modern irodaházként, de a tér arculatába illeszkedően.

Vissza a Rakpartra!

A hatalmas tömeg miatt nehézkes volt a fényképezés, de sikerült megörökítenem az előcsarnok impozáns kovácsoltvas csillárját.
Már itt szembejön a kontraszt: hoppá a belső tereket felújították!


Az egész épületet dominálja a fehér szín.

A háznak egy nagyon tágas és rendkívül kidolgozott lépcsőháza van:

Lift már az eredeti épületben is volt, csak dupla akkora, mint a mai, emellett a folyosóra jellemző virágmintás motívumok díszítették szekrényét.
És márvány mindenhol!!











A házban emellett két, egymással teljesen megegyező udvart találunk:








A lakásokról:

Az első két emeleten az arisztokrácia képviselői éltek; négy-négy lakásban, melyek összesen tizenhat szobával rendelkeztek. A lakásoknak két bejáratuk volt; melyek az itt lakó és praktizáló ügyvédek és orvosok számára privát bejárást tettek lehetővé. A harmadik, negyedik emeleten tanárok, kereskedők hivatalnokok laktak, három-ötszobás lakásaikban, melyekből összesen tizenkettő volt az emeleteken. A szolgálók a cselédlépcsőn közlekedhettek csak, melyet a hatvanas években beépítettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...