2017. március 25., szombat

Parlamenthez méltó pompa! - Báthory utca 5.

Alpár Ignác megannyi remek épülettel ajándékozott meg minket. Ő tervezte a városliget Történelmi Épületcsoportját az Ezredévi Kiállításra (közkeletű nevén a Vajdahunyad Várat), a Tőzsdepalotát a Szabadság-téren, legismertebb alkotása azonban az Anker-palota, a Deák tér ikonikus épülete. Budapest emellett 15 lakóházat, 5 bérházat és megannyi közoktatási intézményt is köszönhet az építészmesternek.

A Parlament környéke az elmúlt években jelentősen megváltozott; megújult a Kossuth Lajos tér. Épületek szempontjából a legfontosabb a Wellisch palota rekonstrukciója volt, eredeti pompájában (visszakapta kupoláját) állították helyre. Már nyoma sincs az MTESZ-székháznak, melyben a metrómegállót is találjuk, helyére új, de a tér arculatába illeszkedő épületet húznak fel, Hültl Dezső eredeti tervei alapján. Tervben van egy tetőrekonstrukció is, a Vértanúk tere 2. szám visszanyeri eredeti tetőszerkezetét. Emellett a Steindl Imre program keretében megindul a Parlament vonzáskörzetének a rendbetétele is, erről még konkrét infók nincsenek, de nagy valószínűséggel sok bérház újulhat meg majd ezáltal.

A Báthory utca, bármennyire is van közel a Parlamenthez, nem igazán él, koszos, sötét homlokzatok szegélyezik, talán az Aldi logója az egyetlen, ami színt visz bele. Pedig milyen szép is lehetne! Természetesen ehhez korlátozni kéne az autósforgalmat, csökkenteni a parkolóhelyek számát egyúttal gyalogos-barátabbá tenni a környéket. A Steindl Imre program, remélhetőleg ezt is magába foglalja majd.

Az 5-ös szám alatt lévő épületet Alpár Ignác tervezte, szecessziós stílusban. 1905-ben készült el. Műemlék.


Sajnos ma már nincs ilyen jó állapotban...


A homlokzat riasztó. De legalább a földszinti üzletportál stukkóit pótolták és ki lett festve. 



Homlokzati részletek:





Lesz itt mit rendbetenni...

Viszont!

Az épülete tetőszerkezetét 2012-14-ben a BZS50 műterem felújította, eszméletlenül jól néz ki!



Az indás, virágokkal díszített kovácsoltvas kaput Jungfer Gyula készítette. Az íves kapubejáratot romantikus elemekkel ötvözött neogótikus kapubéllet keretezi, középen maszkos zárókővel. Fölötte két páva stukkófigurája tölti ki a háromszögletű falmezőket.


Szerencsére nem változott...


Emellett a homlokzatot díszíti még:


Az előcsarnokról...

Lentről nézzünk fel, hogy megszokjuk ezt a részletességet!


Padlóminta (éppen felmosták)


Az előcsarnok MAGA

Mennyezeti díszítések:



Menjünk feljebb!


A főlépcső:



Emeleti részletek:





Római dór (toszkán) oszlopok is díszítik a lépcsőházat.




Íme a belső folyosó!



Az bal oldalon lévő szárny jó állapotban van (hellyel-közzel), de a másik...


Remélhetőleg idővel ez is megújul majd.

Bármilyen felemásnak is mutatják a képek, összességében pozitív benyomásokkal hagytam el az épületet. Nagy előnye a háznak, hogy a tető felújítását már letudták, a homlokzatok ahhoz képest már nem lesznek olyan nagy tételek. Persze bele kell kalkulálni, hogy itt esetlegesen szobrokat kell újrafaragtatni, de mindez benne van a pakliban, hiszen mégiscsak egy műemlékről beszélünk!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...