2017. március 3., péntek

Március 15. tér 2.




A Március 15. tér a pesti oldal talán legpazarabb panorámájával rendelkező megújított közterület. Mindezen adottságát igyekszik is kihasználni; nyaranta ide költöznek egyes vendéglátóhelyek, hogy kulturált és színvonalas, szezonális törzshelyeket hozzanak létre. Tavaly nyáron, mikor Budapest lázban égett a magyar válogatott bravúros teljesítményétől az Európa Bajnokságon, szabadtéri kivetítőkön izgulhatták végig a meccseket mind a szurkolók, mind az erre sétáló turisták. A tér színvonalát a nemrég felújított Piarista Palota épületében található Kiosk Étterem tovább emeli. A Piarista utca másik oldalára áttérve találjuk a 100 éves éttermet, mely a 260 éves, barokk Péterffy-palotában kapott helyet. Szemben vele, a Koltai ház, melyet már jó néhány éve átépítenek, a daru, éppen ezért már régóta része a tér látképének. Egy ideig úgy tűnt, mintha megakadt volna az építkezés, de a munkagépek zajából ítélve hamarosan elkészül a rekonstrukció.



A mellette lévő épület a Geiger ház. A bérház helyén korábban Grabovszky Szilárd egyemeletes, copf-stílusú palotája állt 1879-ig. Ekkor Geiger Zsigmond vette meg, aki nem tartotta meg az épületet, helyére egy háromemeletes eklektikus bérházat építtetett fel, Schubert Ármin és Hikisch Rezső tervei alapján. 1933-34-ben egy újabb emeletet építettek rá, hogy a Nagyboldogasszony plébánia papjait ide költöztessék. Mint megtudtam, egy idős pap még mindig a házban él. 1940-ben még egy emelettel növelték az épületet, ekkor tűnt el a zárterkélyről a torony.


A bérház homlokzatát az elmúlt években rekonstruálták. A belső terek állapota azonban nem túl szívderítő, a vakolat néhol már teljesen megadta magát, nemcsak az előcsarnokban, hanem a háromkarú lépcsőforduló falán is, de kárpótol minket a lépcsőkorlát impozáns kidolgozottsága.




Az emeletráépítések hatására így változott meg a mintázat:


A belső folyosóról átlátunk a szomszédos BGME bérház homlokzatára, mely szintén rossz állapotban van. 1956-ben heves harcok folytak a lakók és a szovjet katonák között, egymást lőtték a két épületből. Az esemény mementójaként még ma is megtalálhatóak a golyónyomok a homlokzatokon.









Csakugyan a belső folyosón találjuk a liftet, melyet utólagosan szereltek fel és amit utoljára a hetvenes években cseréltek le.
A felsőbb emeletekről pazar kilátás nyílik a Nagyboldogasszony templomra. A felemás látképpel rendelkező templom déli tornya a háborúban összedőlt, azóta toronysapkájának csak az alapját láthatjuk, rekonstrukcióját idén kezdik meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...