2017. március 1., szerda

Dohány utca 22-24.

Régóta szerettem volna bejutni a Késmárky és Illés Játékkereskedő Társulás egykori épületébe.  Most, köszönhetően egy kedves olvasómnak, lehetőségem nyílt körbejárni ezt a pazar és minden szempontból különleges bérházat. Ismerkedjünk hát meg vele!


A Dohány utca 22-24 szám alatt egy nagyon különleges bérházat találunk. Ez a kis kereszteződés, a Dohány utca és Síp utca Rákóczi útnál lévő torkolata négy egészen különleges épületet vonultat fel, de még a klinkertéglás Guttmann-sarokház is jobban belevegyül az eklektikus városszövetbe, mint a Dohány utcában található Árkád Bazár, a Késmárky és Illés Játékkereskedőtársulás egykori épülete.
Az, hogy a 22-24-es házszámot magán viselő épület kitűnik a többi közül, még inkább színesebbé teszi Budapest városképét; egy szecessziós csodabogár Erzsébetváros folyton nyüzsgő bulinegyedében. S habár szebb napokat is látott már; eredeti fényének egyes darabjait még mindig csodálhatjuk.


A házat a Vágó testvérek (László és József) tervezték 1908-ben, szecessziós stílusban, a Késmárky és Illés Játéktársulás megrendelésére. A földszinten és a félemeleten kapott helyet maga játékbolt, melynek kupolája a belső udvar nagy részét is elfoglalja. Az e felett lévő szinteken lakások kerültek kialakításra, a játékbolt fedezési költségeinek céljából.  Az üzlet 1924-ben megszűnt, kezdetben autókereskedéssé vált, majd Illés néven ismét játékboltként üzemelt. Az 1950-es évektől itt működött az Egressy Művészeti Klub, majd a ’60-as éveben itt nyitott meg a legendássá vált MetróKlub. Jelenleg a Hipnotiq Bár bérli a helységet.


A homlokzat második és harmadik emeletét szögletes alakzatban fehér márványlapokkal fedték le, az első emelet utcafront felőli részén lévő műkőlapokon pedig a gyermeki képzelet világa elevenedik meg; játékok és állatfigurák, mesejelenetek Zsolnay-kerámiákból kirakva. Eredetileg a negyedik emelet is hasonlóan díszes jelleggel rendelkezett, azonban ezek a mozaikok Budapest ostromakor elpusztultak.


Az épület belső terei is hirdetik az épület egykori játékbolt jellegét. Már a bejárati kapu üvegablakán is megjelenik, a később az előcsarnokot is díszítő fiú-és lányalak.


A kapualj mennyezeti fémborítása


 A ház lépcsőkorlátjain pedig gyakran belebotlunk az „A.B.” monogramba, mely a ház nevére utal: Árkád-Bazár. 



Habár megvan a varázsa a lépcsőháznak, ráférne egy alapos rekonstrukció.



Sok huzavona után a Bazár belső gangját az elmúlt években felújították, mondhatni régi pompájában tündököl. Az újjászületés a hátsó lépcső számára volt igazán felfrissülés, itt ugyanis a fali díszeket is rekonstruálták. 

Így nézett ki a hátsó lépcső (mely nem másodlagos!) a felújítás előtt:


... és ilyen jelenleg. Bámulatos átalakulás, ugye? 



  A körfolyosót a monogramon kívül különböző állatfigurák kovácsoltvas sziluettjei is díszítik.








Az egykori játékbolt, MetroKlub, jelenleg a Hipnotiq Bar helységének a vaskupolája.

További motívumok:




Ha felnézünk a belső udvarról:



Az egykori teherlift helye. Ma már nincs itt a felvonó, de ez az épület egyik legérdekesebb része.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...