2017. június 10., szombat

József Attila nyomán... Gát utca 3. és 5.

József Attila szülőháza kötelező túra mindenkinek. A környék, ahol található, hatalmas változásokon ment keresztül az elmúlt években és köszönhetően a sikeres ferencvárosi rehabilitációs programoknak további fejlesztések is várhatók. 

A Gát utca 3-ban József Attila költőnk csak három hónapos koráig élt, de mégis, a ház maga szimbolikus jelentőségű, itt kapott helyet az Emlékház Múzeum is. 

Az 1850-es évektől kezdődően a Duna parton és a kerület több részén felépülő malmokban, vas-gép és vegyipari gyárakban sok ezer ember kapott munkát. Itt, Ferencvárosban kezdődött meg először a munkáslakások építése a nagy tömegek elszállásolására. A Gát utcában a legtöbb ház éppen ezért szociális bérháznak épült, a zárt soros beépítés pedig az eklektikus stílusirányzat jegyeit hordozza magán. A lakások többsége kis alapterületű, sötét és komfort nélküli volt, csúnya szóval ezeket nevezhetjük a kor lakótelepeinek.

József Attila szülőháza, a Gát utca 3.
Méltó állapotban volt a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának szülőháza?

'60-as évek.
2009.

A gang 1949-ben (Fortepan)

Az épület tervezőjéről, mivel nem egy nagypolgári bérházról beszélünk, nem tudunk sokat, minden bizonnyal nem ez (a két épület) volt karrierjének csúcspontja. Ezek a szociális bérházak viszonylag egyszerű, bevett sablonok alapján készültek, sokban hasonlítottak egymásra.

A Gát utca 3. 1891-ben készült el.


A szocializmus idején a hátrányos helyzetű családok beköltöztetésével megindult a szlömösödés és az épületek állapotának romlása.

A József Attila Terv 2013-ban érte el a Gát utcát és vágott bele a két épület (3 és 5) teljes újragondolásába.

A homlokzat pedig végre a nagy költőhöz méltó felújítást kapott:




A szomszédos, 5-ös számú ház teljesen csupasz homlokzatát is felújították, alapos levéltári kutatást kellett végezni, mert ebből...


...ez lett:


A két házat egybenyitották:




Sok épületben jártam már, de az az amfiteátrum mindent visz! 
Eddig ezt tartom a város legmenőbb belső kertjének.

Természetesen a belső tér összenyitása és a tágas tér praktikus elrendezése a József Attila Emlékházat hivatott kiszolgálni nagyobb eseményeknél, összejöveteleknél.

Az épületekben egy-egy lépcső van:




És ahol egy régi történet véget ér...




... ott elkezdődik egy új:







József Attila szülőháza és az 5-ös számú épület egy új, az utcafrontról nem látható plusz emeletet is kapott. 

A két épületben összesen 38 vadonatúj szociális bérlakás került kialakításra. A korábban komfort nélküli lakások ezáltal már teljesen megfelelnek a mai kor követelményeinek. 

Komoly viták keletkeztek arról, hogy mi is a helyzet a költő szülőlakásával. A probléma már ott elkezdődik, hogy nem lehet tudni, hogy melyik lakás volt az övék.

Az Emlékház múzeum, mely 1964-ben nyitott meg először a földszinten kapott helyet és izgalmas módon mutatja be a költőt és annak életét. Mindenkinek ajánlom, szuper program!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...