2017. január 17., kedd

Madách házak 2/1

A véletlennek köszönhető, hogy bejutottam a Madách házak egyikébe. 

 A Madách térnek  hosszú története van. A két itt álló épület között húzódott volna az Erzsébet (később Madách Imre) út, Budapest tervezett, de meg nem valósított főútvonala. A terv már a 19. században is terítéken volt, de pénzügyi okok miatt nem láttak neki a megvalósításának. Később újra elővették, újratervezték, felhúzták a két most itt álló épületet, de közbeszólt a világválság, aztán pedig a háború. 


Megjegyzem jobb is nekünk, hogy nem lett belőle semmi, van nekünk így is egy szépen autópályásított Rákóczi utunk, ezzel csak még egy probléma vágta volna szét az egységes belvárost. A Madách teret 2014-ben felújították, megszüntetve ezzel a parkolót, átadva a terepet a gyalogosoknak.


A jobb oldali épület a Károly körút 13-15.


Tekintélyt parancsoló. Középső traktusa hét, míg szélső ötemeletes. 


A párja.


Az épületet Hübner Tibor és Janáky István tervei alapján építették fel 1938-ban. A kapu két oldalán Borbereki Kovács Zoltán domborművét csodálhatjuk meg. Azóta már lekopott róla a felirat, de a történet névtelen felvidéki hősöknek állít emléket.

A házak helyén eredetileg két kisebb épület állt; A 13-as szám alatt egy Pollack Mihály által tervezett háromemeletes klasszicista lakóház, a 15-ös szám helyén pedig egy Düttrich József által építtetett kétemeletes.

Érdekesség, hogy volt terv egy felhőkarcoló felépítésére is:


Az bejáratnál felnézve ez fogad:


Az előcsarnok:


Megy a pakolás, átalakítás, ugyanis a lakóközösség fel akarja újítani, méghozzá nem is akárhogyan;


Egyenlőre azonban:



A házban két lépcsőház található, melyekhez lift is tartozik:



Főképp a B lépcsőházat jártam be:






De az A sokkal világosabb:


Végére hagytam azt a hatalmas kerámia falképet, mely az előcsarnokot díszíti.
A csodálatos művészi alkotás ugyancsak a revíziót igyekezett hangsúlyozni; a Magyarországhoz visszacsatolt vajdasági és felvidéki városok illusztrálásával.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...