2017. január 23., hétfő

Király utca 9.

"Király, a legpestibb utca." - mondja a falfestmény a Gozsdu udvar mellett. Valóban, ez a város legpezsgőbb szakasza. 

Az utca névadója 1786-ban az Angol királyi fogadó volt, mely után tévedésből először Engelische König Gassénak (Angyal Királyi utcának) jegyezték be. 1810-ben korrigálták, ekkor lett Englische König Gasse, vagyis Angol Király utca. 1820-től 1874-ig Drei König Gasse (Három Király utca) néven ismerték. Ezután magyarosították az utcaneveket, elhagyták a számot és megkapta a Király utca elnevezést. 1950-től Majakovszkij utcára keresztelték, de 1990-ben ismét visszakapta régi nevét. 

A Király utca 9. műemlék, 1810-ben épült Brein Fülöp tervei alapján, Oberhauser János borkereskedő telkére, gróf nemeshetési Jakabffy Miklós számára. Eredetileg magánpalotának építették, de 1863-ban Jakabffy Gyögy az egész házat átalakíttatta bérházzá, tetőterében pedig műterem kapott helyet.

A ház aljában ekkor megnyitott a "Három rózsa" söröző is, mely olyan sikeresnek bizonyult, hogy magát a házat is ezzel a névvel azonosították. 1867-ben sörraktárat is építtetettek a ház udvarában Lohr János tervei alapján. 

1909-ben a Három rózsa helyén nyílt meg a Fekete Macska fogadó. Az első az utca négy zengerájából. (Züllött kávéházak: Kék, Vörös, Tarka, Fekete) Az épület egyúttal bordélyházként is funkcionált; egészen 1918-ig mikor is a hatóság bezáratta. 

Később, a szocializmus ideje alatt pedig autószerelő műhely működött az udvarban:



Az épület copf stílusban épült, mely a barokk egyik késői ága (a rokokóval egyetemben). Ilyen épületünk több is van vidéken.


A székesfehérvári Püspöki Palota és az Országalma. Empire és a copf stílus keveredése.


Az egri Líceum.

Pesten azonban csak egyetlen ilyen épület maradt fent:



Belépve a hatalmas kapun egy kertet találunk, príma kilátással a szomszédos épületekre:


Korhű kandeláber, háttérben (bal oldalt) a Jakabbfy ikerházak, (jobb oldalt) a Fővárosi Közmunkák Tanácsának társasháza, a kép szélén pedig befigyel a Rumbach Center tömbje.


Itt a hátteret a Madách Trade Center szolgáltatja.

Bővebb bejárásra nem volt alkalmam, így csak részleteket tudok mutatni az épület belső körfolyosójáról. 





Ők szolgáltatják a belső udvar világítását:



Aki pedig pihenni szeretne;


A házat 1953-ban felújították, azonban az azt követő időszakban folyamatosan romlott az állapota. Elhanyagoltsága után ismét felújították, ez az állapot (2000-es évek) látható ma is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...