2017. május 20., szombat

Károly körút 10.

A Nyitott házak sorozat második felvonásában egy, az Astoriánál lévő bérházat fogok bemutatni Nektek. 

A Károly körút 10.-et (akkor még Országház út) 1872-ben építtette Schwabe József, nyugalmazott kapitány. Ma is látható formáját 1901-ben nyerte el, amikor Schwabe lányai, Czanner Gyula építésszel teljesen átterveztették az épületet.


Az bérház eklektikus stílusú és viszonylag jó állapotban van. 

Az üzletportált egyébként divatboltok foglalják el, de az ajtó is mindig nyitva van, bent egy kávézó kap helyet. Az épületben egy hostel is működik. 


Az előcsarnok állapota hagy némi kívánni valót maga után, de ez általában így szokott lenni, ezekben az "átjáróházakban".


A falak mentén kirakatok találunk, melyek eléggé elcsúfítják az összképet, de ha kicsit feljebb emeljük a tekintetünket...


....akkor megpillanthatjuk Gerenday Béla társaságának gyönyörű munkáit. Kissé méltatlannak tartom, hogy ezek a díszítések így el vannak dugva a reklámok miatt. 


Impozáns főlépcső jön velünk szembe.


Rálátás a gangra:


Az épület belső homlokzatának állapota nem túl szívderítő, de a bent fészkelő vendéglátó-egységnek és üzleteknek hála a gang burkolatát már felújították.


A főlépcső bámulatos díszítései:




A liftet később szerelték be.

Emeletek:






A hátsó traktus, valószínűleg a '60-'70-es években kapott még egy plusz emeletet.


A cselédlépcső, ami joggal szolgál rá a melléklépcső megnevezésre, hiszen sok lakás innen nyílik:




2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a cikket, Adrian. Érdekességképpen: kamionai Schwaabe József sajnos nem sokáig élvezhette a bérházát, 1876-ban elhunyt. Lányai (özv. Sully Jánosné szépanyám és testvérei) 1918-ban adták el az ingatlant Haas Aladár részére, 1,450.000 koronáért. Schwaabe József feleségével (Jordán Mária) és két gyermekével (Sándor, Ernesztin) a Fiumei Úti Sírkert fal melletti, BAL/1/97 sz. sírboltjában nyugszik.

    VálaszTörlés

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...