2017. január 20., péntek

Budapest legocsmányabb emeletráépítései

Off topic, de úgy érzem, hogy muszáj beszélnünk róla.

Azokban az épületekben, ahol eddig jártam nem tapasztaltam hatalmas értékrombolást az emeletráépítések következtében. Mármint az udvaron belül. Akik ezeket a plusz lakásokat tervezték egyfajta átmenetet akartak képezni a régi kor és az átépítés ideje között, hasonuló, de kicsit egyszerűbb formavilággal.

Miért is jó egy lakóház számára, ha beépítik a tetőteret, illetve emeleteket építenek rá?
Ennek gazdasági okai vannak. A lakóközösség önmagában nem lenne képes rá, hogy kifizesse a bérház felújításának költségeit, egy befektető azonban, az építkezés fejében teljesen felújítja a házat kívül-belül. Értem ezalatt; a homlokzat teljes történeti rekonstrukcióját, a belső udvarok felújítását, a liftet, illetve a tetőt.

Több variáns is van arra, hogyan is lehet ezeket esztétikusan megoldani. Persze a legegyszerűbb voltaképpen a ház "szerves folytatása", mely minden homlokzati dísz másolását is jeleneti.

Van ilyen? Ritka, ugyanis azokat a díszeket, stukkókat újra kell gyártatni, ami nem egy kis összeg a befektető számára. Bécsben rengeteg épületet éppen azért fosztottak meg a díszítéseiktől, mert emeleteket építettek rájuk és, hogy ebből kifolyólag ne legyenek közöttük eltérések.

Mielőtt rátérnénk a rosszra, mutatok néhány (szerintem) rendkívül frappáns budapesti emeletráépítést!


A Fő u. 10. számú épületet rekonstruálták, és tetőtér beépítést kapott. A Duna parti látkép ezáltal teljesen megváltozott.


De ami nálam egyértelműen viszi a prímet, az a Boglárka-ház, a Csengery utca 74.


Számomra ez az etalon. Esztétikus, modern, egyszerűen jó ránézni.

És van egy köztes kategória, ami habár nem szép, de próbálták úgy megoldani, hogy ne legyen annyira zavaró:

Adott volt egy négyemeletes épület a Budafoki úton, amit plusz két emelettel megtoldottak, így hatemeletessé vált. Azóta egyébként kiszínezték és sokkal vidámabb arcát mutatja.


Alig néhány házzal odébb:


Ők mindhárman pórul jártak, itt a mérce a Gellért tér 1. volt, amely (mint a Budafoki út nyitóeleme) hangsúlyosan egy impozáns épületnek számított. Ehhez a mérethez viszonyítottak, mikor ezt a három házat megtoldották + 2,3 emelettel.

Dózsa Gyögy út 21-23:


Egy kalap alá vettem őket és a borzacska nevet adtam nekik. Én tudom, hogy a szocializmusban nem volt esztétikai építészet, mert a szükség volt az úr, nem volt idő foglalkozni azzal, hogy mi a szép. De az az ablakkiosztás...

Bartók Béla út:


Hasonló szitu. Fel akarták húzni a két szomszédos épület szintjére, minden áron. Sikerült... Megérte?

Dózsa György út 15. Azért az igénytelenségnek is van határa. Az a két emelet egyáltalán nem akar hasonulni az eredeti épülethez, de saját magához sem nagyon.


A Rakpart csodálatos hely. Mégis, volt hol elrontani. A legocsmányabb emeletráépítés elsőszámú díjazottja egyértelműen a Belgrád Rakpart 7.

Kupolával a tetején látta meg a napvilágot:



Itt nincs mese, ez egy tragédia. Budapest dunai panorámája az UNESCO Világörökségének része (a ráépítéskor nem volt az). Egy ilyen torzszülöttnek nincs létjogosultsága egy ilyen környéken!


A mellette álló "izére" nem igazán tudok mit mondani. Tudomásom szerint nem lakhatási célból építették, ráadásul engedély nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thököly út 46. - A Szenes-ház

Mára még nem terveztem új cikket, ugyanis a már korábban beharangozott új sorozaton dolgoztam, de egy olyan épület nyitotta meg nekem a k...